Hoe word je gelukkig is een veel gehoorde vraag. Veel mensen stellen het ‘gelukkig zijn’ echter uit omdat ze denken dat er eerst aan bepaalde voorwaarde voldaan moet worden. Bijvoorbeeld: pas als ik succesvol ben in mijn werk ben ik gelukkig of pas als ik financieel onafhankelijk ben zal ik gelukkig zijn, of als ik de man/vrouw van mijn dromen heb gevonden.

Geluk heeft veel meer te maken met hoe je de wereld om je heen interpreteert. De gedachten en overtuigingen die je hebt zijn van invloed op hoe je je voelt. Ben je wantrouwend en denk je dat iedereen alleen maar bezig is om jou onderuit te halen dan zal je je niet erg gelukkig voelen. Geluk vind je in jezelf. Het is cliché, ik weet het, maar wel waar. Door te waarderen wat je hebt en hier regelmatig bij stil te staan zal je merken dat je je dankbaarder en blijer zal gaan voelen en dus gelukkiger.

Een mooi hulpmiddel hierbij vond ik in het boek van Anthony Robbins ‘Awaken the Giant within’. Hierin spreekt hij over de kracht van de vragen die je jezelf stelt.

“Betere vragen creëren een beter leven. Ze richten onze mentale focus en bepalen daardoor hoe we denken en hoe we ons voelen. Het verschil in hoe mensen de kwaliteit van hun leven ervaren vloeit voort uit het verschil in kwaliteit van de vragen die men zichzelf consequent stelt.

Als je jezelf een machteloos makende vraag stelt (bijv. Waarom gebeurt dit altijd bij mij?), dan gaat het computertje in je hoofd opzoek naar een antwoord, zelfs als het iets moet verzinnen. Het antwoord dat je wellicht terug krijgt is “omdat je dom ben” of “omdat je geen geluk verdient”.

Daartegenover staat dat als je jezelf een krachtige vraag stelt, zoals “Hoe kan ik deze ervaring gebruiken en daarmee een positieve bijdragen leveren aan het leven van anderen?”, je hersenen opzoek gaan naar een antwoord en met een antwoord terugkomen dat niet alleen jezelf helpt maar ook anderen in dezelfde situatie.

De kern is om een patroon te ontwikkelen van vragen die je kracht geven. De onderstaande vragen zijn ontwikkeld om jou te helpen met het ervaren van meer geluk, enthousiasme, trots, dankbaarheid, plezier, toewijding en liefde in je dagelijks leven.

1. Waar ben ik op dit moment het meest blij mee in mijn leven?
2. Waar ben ik op dit moment het meest enthousiast over in mijn leven?
3. Waar ben ik op dit moment het meest trots op in mijn leven?
4. Waar ben ik op dit moment het meest dankbaar voor in mijn leven?
5. Wat geeft mij op dit moment het meeste plezier in mijn leven?
6. Wat is op dit moment het meest belangrijk in mijn leven?
7. Van wie houd ik? Wie houdt van mij?

Als je daadwerkelijk anders in het leven wilt staan, maak dit dan onderdeel van je dagelijkse routine. Door consequent jezelf deze vragen te stellen, zal je ontdekken dat je steeds makkelijker toegang krijgt tot je meest krachtige emotionele mindset. Je bent namelijk bezig met het creëren van mentale snelwegen in je hersenen naar het gevoel van geluk, enthousiasme, trots, dankbaarheid, plezier, toewijding en liefde”.

Ik zelf heb de voorkeur om deze vragen ’s avonds voor het slapen gaan aan mezelf te stellen. Het helpt me om de dag goed af te sluiten en fijn in te slapen. Het maakt me heel bewust van hetgeen daadwerkelijk belangrijk voor mij is in mijn leven. Hierdoor hoef ik minder te stressen om de kleine dingen en weet ik waar ik me op wil focussen. Ook heeft het er voor gezorgd dat ik op de momenten dat ik ergens van baal en saggerijnig ben sneller uit deze emotie kan stappen. Ik kan nu heel snel weer het gevoel van dankbaarheid, enthousiasme en liefde oproepen waardoor mijn saggerijnige bui dan snel weer over is.