Wat mij betreft is het antwoord op deze vraag een volmondige JA!

Zelf ben ik in 2005 gediagnosticeerd met de chronische darmziekte colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. Colitis is een ziekte waarbij je perioden heb waarbij de ziekte actief is en je darm dus ontstoken is en periode van rust waarbij je (in mijn geval) geen of nauwelijks klachten hebt

Ik ben iemand die het niet kan uitstaan als ik ziek ben. Ik wil dan sterker zijn dan die ziekte en de ziekte overwinnen. Om dit voor elkaar te krijgen ben ik goed naar mijn lijf gaan luisteren. Hierdoor kon ik er achter komen wat voor mij de triggers waren die er voor zorgde dat ik weer een darmontsteking kreeg. Ik merkte al snel dat stress de grote boosdoener was. Zodra ik me ergens te druk over ging maken en dus stress ervaarde kreeg ik weer en darmontsteking. Maar ervoor zorgen dat ik me niet meer zo druk maakte over van alles was een heel proces. Door veel zelfreflectie, goed naar mijn lichaam te luisteren en door coaching heb ik mijn ziekte nu goed onder controle en heb ik geen darmontstekingen meer.

Ik kwam erachter dat mijn gedachte patronen en de overtuigingen die ik had de stress veroorzaakte. Ik stelde te veel eisen aan mezelf, was te perfectionistisch, leefde te veel in mijn hoofd en was niet in contact met mijn lijf. Door middel van coaching heb ik geleerd me niet meer zo druk te maken en mezelf te accepteren zoals ik ben. Ik heb heel wat emotionele rommel opgeruimd waardoor ik nu veel meer ontspannen in het leven sta.

Toen ik voor het eerst de hieronder staande trailer van ‘E-Motion The Movie’ zag was ik erg geraakt. Hierin wordt precies verwoord waarin ik al jaren geloof: onze onverwerkte emoties maken ons ziek.